![Na trh míří česká whisky Prádlo](https://www.svetbaleni.cz/wp-content/uploads/2024/01/pradlo-whisky-620x324.png)
Na trh míří česká whisky Prádlo
Novou tuzemskou whisky nazvanou Prádlo zařazuje společnost Stock Plzeň-Božkov po bok svých prémiových distribučních značek. Na trh aktuálně uvádí desetiletou whisky, dále osmnáctiletou a limitovanou edici třicetileté. Design lahve vytvořilo Studio Minerva. Tato britská agentura se sídlem v Londýně navrhla také etiketu.
Whisky nese název podle obce Prádlo, kde se nachází jedna z nejdéle fungujících palíren whisky v České republice. Historie výroby whisky v západočeském Prádle sahá do roku 1976, kdy Češi nemohli do Skotska na zkušenou a museli využít svou představivost a řemeslo k tomu, aby vyrobili whisky vlastní cestou.
Základ single malt whisky Prádlo tvoří kvalitní český ječmen. Destiluje se výhradně po malých dávkách, nejprve v malé koloně, jež jí dodává svěží a příjemně aromatické tóny, poté v tradičních měděných kotlích, díky nimž získá plnou chuť a komplexní charakter. „Zrání probíhá v sudech z dubu zimního, které pro nás vyrábějí čeští bednáři. Jsou silně vypálené, a to včetně dna i víka. I díky nim má výsledná whisky příjemně nasládlé medové tóny s náznakem ořechů a koření,“ vysvětluje master distiller Kristina Demelová.
Jak palírna sděluje, téměř vše se v Prádle dělá manuálně. Whisky se ručně stáčí, etiketuje i uzavírá. Veškerou péči obstarává sedmičlenný tým v čele právě s Kristinou Demelovou.