Inspirace z Dominikánské republiky: Rum Brugal 1888 Gran Reserva vyrábí už 5. generace Brugalů
V této krásné láhvi se setkávají tři světy. Směs skvělých dominikánských rumů z melasy, americké dubové sudy po vyhlášeném bourbonu a evropské sudy po sherry. Brugal 1888 Gran Reserva v sobě díky dvojitému zrání nese to nejlepší ze všech tří. Výsledek je jemný a parádně vyvážený.
Výrobce doporučuje Brugal 1888 Gran Reserva servírovat při dominikánské pokojové teplotě, která je pravda kapánek vyšší než ta česká. Rumový mág, Maestro Ronero, proto radí lahůdku mírně ohřát (třeba nahřátím sklenic), aby dosáhla teploty 24 až 26 °C. V takových podmínkách se projeví naplno tóny amerických bourbonových sudů a odhalí komplexní aroma vanilky, kávy, rozinek a datlí. Pomalým ochlazováním pak vystupuje podpis sudů po sherry – karamel, citrusy, červené ovoce a broskve. Závěr je dokonale jemný a dlouhý.
Proces zrání
Nová zakřivená láhev se vyznačuje řadou prvků, které vzdávají hold karibskému dědictví značky, včetně označení, které ukazuje ocenění, která Brugal obdržel. Síťovaná láhev také nese podpis rumového mistra. Nejnovější láhve mají výraznou ručně máčenou černou voskovanou pečeť podobnou pečeti prémiových a malosériových bourbonů, která zaručuje, že každá láhev rumu nejprve zraje 8 let v ručně vyráběných sudech z amerického dubu Bourbon a poté dalších 6 let v sudech po prvoplněné sherry.
Odkaz rodiny Brugalů
„Vášeň, oddanost a tvrdá práce.“ To nejsou pouhá slova, ale především hodnoty, které inspirovaly Dona Andrese Brugala Montanera k založení Brugalu v Puerto Plata v roce 1888. Don Andres Brugal Montaner se přestěhoval do Dominikánské republiky s jediným nápadem – zdokonalit umění výroby rumu. Tak se stalo, že v roce 1888 se zrodila společnost Brugal – a také legenda Brugal.
Téměř o 130 let později rum Brugal stále vyrábí rodina Brugalů. Titul „Maestro Ronero“ může nosit pouze člen rodiny Brugalů. V současnosti společnost vedou Jassil Villanueva Quintana a Gustavo Ortega Zeller z 5. generace potomků Dona Andrese.