První dort v nápojové plechovce
Inspiraci ze světa balení budeme dnes hledat v Japonsku, zemi, která letos hostí Letní olympijské hry. Japonská společnost Gaku z Tokia provozující specializované obchody s dorty a dezerty přišla jako první na světě s dezertem uchovávaným v hliníkové plechovce. Plechovce užívané běžně pro nápoje. Na rozdíl od jiných dortů od konkurenčních výrobců, které se v plechovkách uchovávají především kvůli tomu, aby měly delší dobu spotřeby, dezerty společnosti Gaku jsou čerstvé a plechovka je čistě designový prvek.
„Plechovka“ je unikátní, protože v současné době ji můžete dostat pouze na jednom místě v celém Japonsku, v Parfaiteria beL v Shibuya v Tokiu. Stejně jako další specializované parfaitové pobočky Gaku, Parfaiteria beL se snaží nabídnout alternativu k ponocování s alkoholem v barech a nočních tazích. Přičemž design plechovky připomíná svým zpracováním právě plechovku piva. Plechovka Parfaiteria beL je navržená tak, aby vypadala jako průhledná a ukazovala vrstvy sladkých ingrediencí uvnitř.
Virální hit
Firma Gaku zatím nabízí čtyři různé plechovkové dezerty. Tři šifonové krémové dorty s příchutí borůvky, jahody a citronu. Posledním hitem je tiramisu. Cena se pohybuje mezi 700 až 900 jeny (140 až 180 korunami).
Plechovka se v Japonsku v červnu stala virálním hitem a šířila se po sociálních sítích. Během několika hodin byly všechny automaty společnosti Gaku vykoupené. Firma Gaku musela pozastavit prodej, jelikož nestíhala vyrábět a pokrýt abnormální poptávku. Podle zákazníků chuť dortů není ani při nejmenším ovlivněna aluminiovou plechovkou a dort chutná jako byste si ho objednali v parfaiterii.